Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Νοσος Perthes (Legg- Calve – Perthes) Οστεοχονδριτιδα Ισχιου

Η νόσος Perthes, ή Οστεοχονδρίτιδα του ισχίου είναι πάθηση που αφορά τα παιδιά. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικία ς 4- 8 ετών, περισσότερο συχνή στα αγόρια παρά στα κορίτσια, και ευτυχώς είναι αρκετά σπάνια.

Picture1

Οστεοχονδρίτιδα Perthes

Πρόκειται για τμηματική νέκρωση της μηριαίας κεφαλής  που αργότερα επαναγγειώνεται. Η νόσος παρουσιάζει τρεις φάσης,  τη φάση της ισχαιμίας και  οστικής νέκρωσης, τη φάση της επαναγγείωσης και κερματισμού και τέλος τη φάση της παραμόρφωσης και αναδιαμόρφωσης.

Ο κύκλος αυτός μπορεί να κρατήσει από 2- 4 χρόνια και σε αυτό το διάστημα παρουσιάζονται τα προβλήματα της παραμόρφωσης της μηριαίας κεφαλής.

Η διάγνωση τίθεται με ακτινογραφικό έλεγχο, ο οποίος όμως στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι αρνητικός. Σε τέτοια περίπτωση διενεργείται μαγνητική Τομογραφία (MRI).

Picture3

Οστεοχονδρίτιδα Perthes

Σκοπός της θεραπεία  κατά τη διάρκεια της πάθησης, είναι η όσο το δυνατό καλύτερη συγκράτηση της μηριαίας κεφαλής στη κοτύλη (επικέντρωση) για αποφυγή των παραμορφώσεων της  κεφαλής και διατήρηση της σφαιρικότητας της.  Μετά το πέρας της νόσου, αφού αυτή διένυσε την πορεία της διορθώνονται χειρουργικά οι προκληθέντες παραμορφώσεις. Συνήθως  η κεφαλή χάνει τη σφαιρικότητα της και φαίνεται σαν μανιτάρι.