Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Κακωσεις Μαλακων Μοριων – Διαστρεμμα – Ποδοκνημικης Αρθρωσης

Το  διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθωσης είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στη περιοχή του ποδιού. Πρόκειται για τραυματισμό με βίαια μετατόπιση του ποδιού προς τα μέσα με αποτέλεσμα την κάκωση των συνδέσμων γύρω από την ποδοκνημική άρθρωση. Χαρακτηριστικό είναι το φούσκωμα που επέρχεται σε διάστημα μερικών ωρών και λίγο αργότερα εκχυμώσεις με αιμάτωμα.

imagesCA4ZWIV4

Μηχανισμός κάκωσης Διαστρέμματος

Picture3

Άμεση εικόνα Διαστρέμματος

 

Η κάκωση αυτή μπορεί να κυμαίνεται, ανάλογα της βαρύτητας του τραυματισμού, από απλή θλάση/ διάταση μέχρι πλήρη ρήξη των συνδέσμων. Συνήθως πρόκειται για διάταση/ μερική ρήξη των συνδέσμων.  Ο πλέον επιρρεπής σύνδεσμος, που τραυματίζεται πρώτος  είναι ο πρόσθιο αστραγαλοπερονιαίος σύνδεσμος.

Picture4

Διάστρεμμα Ποδ/κής

Picture1

Διάστρεμμα Ποδ/κής

 

Η θεραπεία του διαστρέμματος είναι συντηρητική με  άμεση τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων, ανύψωση του σκέλους, και παυσίπονα φάρμακα. Ακολούθως γίνεται επίδεση της περιοχής, ή εφαρμόζεται ειδικός νάρθηκας που επιτρέπει την κίνηση κάμψης/ έκτασης (πάνω / κάτω), αλλά σταθεροποίει την κίνηση απαγωγής/ προσαγωγής (μέσα / έξω). Με αυτό τον τρόπο δίνεται χρόνος για επούλωση των κακώσεων. Καλό είναι ο ασθενής να χρησιμοποιήσει πατερίτσες για μερική φόρτιση του σκέλους, κυρίως για την αντιμετώπιση του πόνου.

imagesCAR90ZPI

Άμεση Παγοθεραπεία

imagesCA1M15V9

Ανύψωση Σκέλους

imagesCAHWI78S

Επίδεση

DJO7981707-orthopedic-ankle-sprain-air-splint-brace-support-R

Ειδικός Νάρθηκας -Air Cast

Μετά την πάροδο της οξεία φάσης, εφαρμόζεται    φυσιοθεραπεία  και προοδευτική φόρτιση. Στόχος της φυσιοθεραπείας  είναι η αποκατάσταση των κινήσεων, η ενδυνάμωση των μυών και των τενόντων και τέλος η ιδιοδεκτικότητα.

imagesCATYRVT3

Φυσιοθεραπεία για αντιφλεγμονώδη δράση

imagesCAAURLA8

Φυσιοθεραπεία για ενδυνάμωση

Γενικά ομιλούντες, και ανάλογα βέβαια της βαρύτητας της κάκωσης, ο ασθενής επανέρχεται στις αθλητικές του δραστηριότητες  σε περίοδο 2- 4 εβδομάδων.

 

Σπανιότερα, σε πλήρη ρήξη όλων των συνδέσμων της ποδ/κής,  και κυρίως με ρήξη της  περιφερικής κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης, εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία. Εδώ γίνεται αποκατάσταση και συρραφή των ραγέντων συνδέσμων.

Picture1 (2)

Διάστρεμμα 3ου Βαθμού με πλήρη ρήξη όλων των έξω συνδέσμων

Σε επιμονή των συμπτωμάτων μετά το πέρας 2- 3 μηνών τότε πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα  αρχικής οστεοχόνδρινης βλάβης που εύκολα μπορεί να διαφύγει, ή της δημιουργίας συνδρόμου πρόσκρουσης.  Η αντιμετώπιση των δύο αυτών καταστάσεων είναι συνήθως αρθροσκοπική.

Picture1 (2)

Αρθροσκόπηση Ποδ/κής

 

Σπανιότερα δε, μπορεί να υπάρχει αστάθεια στη ποδ/κή άρθρωση. Η διάγνωση τίθεται με τη κλινική εξέταση και τις συγκριτικές ακτινογραφίες υπό δοκιμασία (stress view).  Η θεραπεία της αστάθειας, ανάλογα της βαρύτητας, είναι χειρουργική.