Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Ασταθεια – Εξαρθρημα Επιγονατιδας

Η επιγονατιδομηριαία άρθρωση σχηματίζεται από το οστού της επιγονατίδας και τη πρόσθια επιφάνεια του τελικού τμήματος του μηριαίου. Ειδικότερα η επιγονατίδα έχει σχήμα κώνου ( τρίγωνο ) και η αρθρική επιφάνεια του μηριαίου  δηλ η τροχιλία σχήμα κοίλης επιφάνειας.   Αυτή η άρθρωση αποτελεί το πρόσθιο τμήμα της άρθρωσης του γόνατος.

exarthrima2

Επιγονατιδομηριαία Αρθρωση

Picture2

Επιγονατιδομηριαία Αρθρωση

Η επιγονατιδομηριαία άρθρωση δέχεται πάρα πολύ μεγάλες φορτίσεις  όχι μόνο κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων,  αλλά και στις καθημερινές μας ασχολίες.

Picture3

Δυνάμεις που εξασκούνται στην επιγινατίδα

Picture5

Βλάβες αρθρικών επιφανειών

Αστάθεια λοιπόν συμβαίνει όταν η κίνηση της επιγονατίδας στη τροχιλία δεν επικεντρώνεται πλήρως με αποτέλεσμα να φεύγει από τον άξονα κινήσεων προς τα έξω. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις αστάθειας τότε υπάρχουν επανειλημμένα εξαρθρήματα επιγονατίδας.

Οι λόγοι που προκαλούν αστάθεια είναι αρκετοί. Αυτοί μπορεί να οφείλονται σε μυϊκή αδυναμία ( μυϊκές παθήσεις τετρακεφάλου –έσω πλατύ μυ,) , σε αδυναμία των συνδέσμων στη περιοχή (έσω καθεκτικοί σύνδεσμοι, έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος ) σε γενικευμένη χαλάρωση αρθρώσεων, αλλά κυρίως σε οστικές ανωμαλίες στην τροχιλία ( αβαθής – ρηχή, σε αυξημένη απόκλιση της άρθρωσης- αυξημένη γωνία Q) και σπανιότερα σε οστικές ανωμαλίες στην επιγονατίδα.

Τα συμπτώματα της αστάθειας είναι συνήθως πόνος στη πρόσθια επιφάνεια του γόνατος κυρίως στις σκάλες και αθλητικές δραστηριότητες. Με τη πάροδο του χρόνου επέρχονται βλάβες στις αρθρικές επιφάνειες. Βέβαια τα συμπτώματα αυξάνονται ανάλογα της βαρύτητας της πάθησης. Σε βαριές καταστάσεις εμφανίζονται επανειλημμένα εξαρθρήματα της επιγονατίδας.

Picture4 Picture6

Η θεραπεία ως επί το πλείστο είναι συντηρητική. Αυτή αποτελείται από μακροχρόνια και επίπονη φυσιοθεραπεία, στην οποία δίνεται έμφαση στην μυϊκή  ενδυνάμωση του τετρακεφάλου μυός και κυρίως του έσω πλατύ μυ. Αναμφίβολα προσπάθεια γίνεται στην ανάπτυξη της ιδιοδεκτικότητας. ( Σύστημα πληροφόρησης του εγκεφάλου για τη θέση κάποιας άρθρωσης)

Picture7

Η χειρουργική θεραπεία σπάνια εφαρμόζεται. Αυτή κυρίως εφαρμόζεται όταν υπάρχουν σαφή ανατομικά αίτια. Οι χειρουργικές επεμβάσεις  περιλαμβάνουν  επεμβάσεις στα μαλακά μόρια  ( μύες, τένοντες, σύνδεσμοι), ή επεμβάσεις στα οστά  (μετάθεση κνημιαίου κυρτώματος , εμβάθυνση της τροχιλίας κλπ),  η συνδυασμός και των δύο.

Τελευταία γίνεται αρκετός λόγος για την αποκατάσταση  του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου ( Medial patellofemoral Ligament) με αρκετά καλά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες ενδείξεις χωρίς οστικές ανωμαλίες. Μια σχετικά απλή επέμβαση σε μαλακά μόρια.

imagesCA6PW0K4

Επέμβαση για μετάθεση κνημιαίου κυρτώματος

imagesCA2EBOLX

Επέμβαση εμβάθυνσης τροχιλίας

untitled (2)

Αποκατάσταση του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου
(Medial Patellofemoral Ligament)

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας συμβαίνει όταν η επιγονατίδα φύγει από την τροχιλία και βρίσκεται στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Αυτό είναι βασικά τραυματικής αιτιολογίας. Βέβαια ο βαθμός της απαιτούμενης εξωτερικής βίας που απαιτείται  για να προκαλέσει το εξάρθρημα εξαρτάται με την ύπαρξη προδιαθεσικών παραγόντων ή όχι. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι ίδιοι παράγοντες που προκαλούν αστάθεια.

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας επιφέρει την ρήξη των έσω καθεκτικών συνδέσμων καθώς επίσης και τη ρήξη του  έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου.

Picture9

exarthrima7a

Ρήξη έσω καθεκτικών Συνδέσμων

Η θεραπεία του πρώτου εξαρθρήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο βαθμός της εξωτερικής βίας που εφαρμόστηκε,  ηλικία του ασθενή,  ύπαρξη προδιαθεσικών παραγόντων, ύπαρξη άλλων τραυματισμών (οστεοχόνδρινα κατάγματα, αίμαρθρο  ) κλπ.

Έτσι λοιπόν αν αποφασισθεί συντηρητική θεραπεία τότε γίνεται ακινητοποίηση  της επιγονατίδας. Ο στόχος της ακινητοποίηση είναι η επούλωση των ραγέντων έσω στοιχειών (έσω καθεκτικοί σύνδεσμοι, έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος) και εφαρμόζεται για περίπου 6 εβδομάδες. Ακολούθως αρχίζει φυσιοθεραπεία για  προοδευτική κινητοποίηση και ενδυνάμωση όπως στην συντηρητική αντιμετώπιση της αστάθειας της επιγονατίδας.

imagesCA06THDT Picture7

Σε ύπαρξη συνοδών κακώσεων, όπως συμβαίνει συνήθως με οστεοχόνδρινα κατάγματα τότε εφαρμόζεται  χειρουργική – αρθροσκοπική  θεραπεία. Γίνεται αρθροσκόπηση του γόνατος για αντιμετώπιση των ενδοαρθρικών οστεοχόνδρινων καταγμάτων και ακολούθως η αποκατάσταση της ρήξης των έσω καθεκτικών συνδέσμων  και του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου.

Picture7