Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Βλαβες Επιχειλιου και Αρθρικου Χονδρου

Οι  βλάβες του επιχειλίου χόνδρου είναι πολύ πιο συχνές από τις  βλάβες του αρθρικού χόνδρου. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι τραυματικής αιτιολογίας, όπως συμβαίνει συχνότερα σε νεότερους ασθενείς, αλλά μπορεί να είναι και εκφυλιστικής αιτιολογίας, όπως συμβαίνει σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Οι τραυματικές βλάβες προέρχονται  συνήθως  από  στροφικούς τραυματισμούς και κυρίως  σε τραυματισμούς σε αθλητικές δραστηριότητες.

Picture1

Ρήξη Επιχειλίου Χόνδρου

Τα συμπτώματα από τέτοιες βλάβες είναι κυρίως ο πόνος σε συνδυασμό με κίνηση του ισχίου. Ενίοτε μπορεί να παρουσιασθεί  και αίσθημα “μαγκώματος ” και “κλείδωμα ” της άρθρωσης.

Η διάγνωση τίθεται κυρίως με τη μαγνητική τομογραφία .Αλλά επιβεβαιώνεται με την αρθροσκόπηση του ισχίου.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης εφαρμόζεται και η θεραπεία των βλαβών αυτών.

Η θεραπεία βέβαια πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα μετά συμπτώματα και τις ανάγκες κάθε ασθενή.  Αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία υπό μορφή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσιοθεραπείας. Αν αυτή δεν αποδίδει τότε διενεργείται αρθροσκοπική θεραπεία.  Διενεργείται ανάλογα της περίπτωσης αρθροσκοπικός καθαρισμός του φθαρμένου επιχειλίου χόνδρου, ή  σταθεροποίηση με άγκυρες στη κοτύλη. Όσο αφορά τον αρθρικό χόνδρο τότε εφαρμόζεται αρθροσκοπικός καθαρισμός με πιθανώς επιπρόσθετα εφαρμογή της τεχνικής των μικροκαταγμάτων.

LOGICAL VOLUME IDENTIFIER-22

Αρθροσκοπική Εικόνα απο Ρήξη Επιχειλίου Χόνδρου

LOGICAL VOLUME IDENTIFIER-48

Αποκατάσταση της Ρήξης με Συρραφή του Επιχειλίου Χόνδρου