Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Εκφυλιστικες Παθησεις Ωμου (Οστεοαρθριτιδα)

Στις εκφυλιστικές παθήσεις του ώμου συγκαταλέγεται κυρίως η οστεοαρθρίτιδα, σπανιότερα δε, η οστική νέκρωση της βραχιόνιας κεφαλής.

Η ιδιοπαθής  Οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ώμου ευτυχώς δεν είναι αρκετά συχνή. Αυτή   προέρχεται από τη καταστροφή των αρθρικών επιφανειών στην ωμογλήνη και στη βραχιόνια κεφαλή. Περισσότερο είναι πάθηση φθοράς και εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Άλλες σπανιότερες αιτίες οστεοαρθρίτιδας είναι η μετατραυματική  Οστεοαρθρίτιδα που εμφανίζεται μετά από τραυματισμούς στον ώμο- κυρίως κατάγματα- και συναντάται και σε νέους ασθενείς. Επίσης η οστεοαρθρίτιδα ένεκα επανειλημμένων εξαρθρημάτων – Καθ’ έξιν εξάρθρημα -, η οστεοαρθρίτιδα μετά από σηπτική αρθρίτιδα στην άρθρωση του ώμου κλπ.

Εκφυλιστικές Παθήσεις Ώμου Εκφυλιστικές Παθήσεις Ώμου

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος και η αργότερα η ελάττωση του εύρους των κινήσεων. Η ακτινογραφική εικόνα παρουσιάζει στένωση του μεσαρθρίου διαστήματος, και αργότερα δημιουργία οστεοφύτων.

Εκφυλιστικές Παθήσεις Ώμου

 Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με αντιφλεγμονώδη αγωγή, φυσιοθεραπεία, ενδοαρθρικές εκχύσεις στεροειδών ή και υαλλουρονικού οξέως. Βασικά γίνεται θεραπεία για να κερδιθεί χρόνος κυρίως σε νέους ασθενείς.

Σε μη ανταπόκριση στη συντηρητική θεραπεία και ανάλογα των περιπτώσεων μπορεί να διενεργηθεί αρθροσκοπικός καθαρισμός.

Εδώ διενεργείται καθαρισμός του φλεγμένοντα υμένα με πιθανή διατομή του θύλακα για αύξηση του εύρους των κινήσεων, καθαρισμός των εκφυλισμένων αρθρικών επιφανειών, πιθανώς την εφαρμογή της τεχνικής των Μικροκαταγμάτων, καθαρισμός ελευθέρων τεμαχίων κλπ. Τα αποτελέσματα του αρθροσκοπικού καθαρισμού είναι σχετικά καλά, ως προς τον πόνο και τη βελτίωση των κινήσεων. Με  την πάροδο του χρόνου τα  συμπτώματα επανέρχονται. Πρόκειται για συμπτωματική θεραπεία και για να κερδιθεί χρόνος.

Εκφυλιστικές Παθήσεις Ώμου

 Σε προχωρημένα στάδια και ανάλογα του ασθενή διενεργείται αρθροπλαστική του ώμου. Αυτή μπορεί να είναι είτε ημιαρθροπλαστική (αντικατάσταση μόνο της βραχιόνιας κεφαλής), είτε ολική αρθροπλαστική (με ταυτόχρονη αντικατάσταση και της αρθρικής επιφάνειας της ωμογλήνης).

Εκφυλιστικές Παθήσεις Ώμου Εκφυλιστικές Παθήσεις Ώμου

Μία ιδιαίτερη μορφή οστεοαρθρίτιδας ώμου είναι η οστεοαρθρίτιδα ένεκα χρόνιας ρήξης στροφικού πετάλου.(Rotator Cuff Artropathy). Χαρακτηριστική εικόνα εδώ είναι η κεντρική μετανάστευση της κεφαλής και ελάττωση της απόστασης μεταξύ ακρωμίου και κεφαλής. Η θεραπεία αυτής της μορφής της οστεοαρθρίτιδας είναι η ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του ώμου με ανάστροφη πρόσθεση.

Εκφυλιστικές Παθήσεις Ώμου Εκφυλιστικές Παθήσεις Ώμου