Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Οσφυαλγια

Η οσφυαλγία είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψης σε ιατρό μετά το κοινό κρυολόγημα.  Ο όρος “οσφυαλγία”  υποδηλεί   πόνο στην οσφυϊκή χώρα, χωρίς να   διευκρινίζει την αιτία του προβλήματος. Έτσι λοιπόν η οσφυαλγία είναι μία ασαφής ως προς την αιτία διάγνωση.

2

Πόνος στη Οσφυϊκή περιοχή = Οσφυαλγία

Οι παθήσεις  που προκαλούν οσφυαλγία ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

1. Παθήσεις με εντόπιση και αιτιολογία στη σπονδυλική στήλη.

Σε αυτή τη κατηγορία, που είναι και η πλέον συχνή, ανήκουν οι μηχανικές αιτίες (θλάσεις και τραυματισμοί στη περιοχή, δισκοπάθεια, οξεία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη-σπονδυλικές αρθρώσεις,  σπονδυλολίσθηση, αστάθεια, σπονδυαλθροπάθεια  κλπ), οι λοιμώξεις στη περιοχή (δισκίτιδες, σπονδυλίτιδες), καθώς επίσης και οι νεοπλασίες (πρωτοπαθής, μεταστάσεις).

2. Συστηματικές παθήσεις που προκαλούν συμπτώματα στη σπονδυλική στήλη. Εδώ ανήκουν ρευματολογικές, αιματολογικές, μεταβολικές, νευρολογικές-ψυχιατρικές παθήσεις, καθώς επίσης άλλες παθήσεις όπως  διαταραχές κοιλιακών οργάνων, που παρουσιάζουν αντανακλαστικό πόνο στη οσφυϊκή χώρα.

1

Οσφυαλγία

Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας εξαρτάται από την αιτία. Ο ιατρός πρέπει κατά την πρώτη επίσκεψη να ξεκαθαρίσει  σε ποία κατηγορία ασθενών ανήκει  ο συγκεκριμένος ασθενής.

α. Ασθενείς που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Εδώ ανήκουν ασθενείς με σύνδρομο ιπουρίδας (Πίεση επί του νωτιαίου κώνου) ή ασθενείς με καλπάζουσας μυϊκή αδυναμία. Αρκετά σπάνια εικόνα

β. Ασθενείς με οσφυαλγία ένεκα παθολογικής αιτίας (Λοιμώξεις, παθολογικά κατάγματα, νεοπλασία, κύρια αιτία οφείλεται  σε κοιλιακά όργανα κλπ).

γ. Οι υπόλοιποι ασθενείς ( η μέγιστη πλειοψηφία ) υποβάλλονται σε θεραπεία με ξεκούραση και σχετικό κλινοστατισμό, αντιφλεγμονηδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα και αναμονή χρόνου.

Το 80% των ασθενών βελτιώνεται σε 7- 10 μέρες. Στον επανέλεγχο που γίνεται περίπου σε 10 μέρες  κρίνεται αν θα χρειασθεί περεταίρω έλεγχος, παράταση της φαρμακευτικής αγωγής ή και επιπλέον φυσιοθεραπεία.

Για περαιτέρω πληροφορίες. Βλέπε:  Ομιλίες σε διάφορα συνέδρια ” Οσφυαλία -Κλινική αντιμετώπιση “