Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Συνδρομο Καρπιαιου Σωληνα

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα ( ΣΚΣ) είναι πολύ συχνή πάθηση που παρουσιάζεται κυρίως με πόνο στο καρπό και στα δάκτυλα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός των αιμωδιών στα τρία κερκιδικά δάκτυλα (αντίχειρας, δείκτης και μέσο δάκτυλο) το βράδυ, που αναγκάζουν τον ασθενή να ξυπνά και να κουνάει δυνατά το χέρι του για ανακούφιση. Σε προχωρημένο στάδιο, ο πόνος και οι αιμωδίες αντανακλούνται  κεντρικά μέχρι τον αγκώνα ή ακόμα και στον ώμο. Σε πιο προχωρημένο στάδιο υπάρχει ατροφία των μυών του θέναρος (αντίχειρα) με αδυναμία στην απαγωγή του αντίχειρα.

Picture3

Πόνος και αιμωδίες στα κερκιδικά δάκτυλα

untitled

Διακλάδωση κερκιδικού νεύρου στα δάκτυλα

 

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, τη κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το Ηλεκτρομυογράφημα (Νευρογράφημα) . Αυτό όταν είναι θετικό τότε υπάρχει ΣΚΣ, όταν όμως είναι αρνητικό τότε δεν αποκλείεται πλήρως το ΣΚΣ.

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι συντηριτική. Χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και γίνεται ακινητοποίηση του καρπού με νάρθηκα κυρίως το βράδυ. Επιπλέον, και συνήθως σε εγκυμοσύνη, γίνεται ένεση στεροειδών στον καρπιαίο σωλήνα.

Η βασική όμως θεραπεία είναι  χειρουργική, η οποία γίνεται με τοπική νάρκωση. Διενεργείται  μικρή τομή δέρματος περίπου 2 εκ. στη παλαμιαία επιφάνεια του καρπιαίου σωλήνα, και ακολούθως διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου και απελευθέρωση του μέσου νεύρου. Ήδη από το πρώτο βράδυ ο ασθενής ανακουφίζεται από τα νυκτερινά συμπτώματα.

Picture1

Ανατομία εγκαρσίου συνδέσμου

Picture2

Διατομή εγκαρσίου συνδέσμου

Όταν η επέμβαση καθυστερήσει και υπάρχουν μόνιμες αιμωδίες, αυτές βελτιώνονται  σταδιακά με τη πάροδο του χρόνου. Η ατροφία δε του  θέναρος συνήθως δεν επανέρχεται.

imagesCAWRVLBN

Χαρακτηριστική ουλή για ΣΚΣ