Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Δυσπλαστικα Ισχια

Η δυσπλασία των ισχίων είναι πάθηση που περιλαμβάνει συνήθως  και τα δύο ισχία. Τις περισσότερες φορές είναι εκ γενετής ανωμαλία που διαφεύγει και μένει χωρίς θεραπεία μέχρι την ενηλικίωση.

Πρόκειται συνήθως για αβαθή κοτύλη που δεν επικαλύπτει στο φυσιολογικό μέγεθος την μηριαία κεφαλή. Σπανιότερα μπορεί να πρόκειται για βλαισά ισχία.

Picture1 (3)

Δυσπλαστικά Ισχία αμφοτερόπλευρα

Αυτά τα ισχία, ανάλογα βέβαια του βαθμού της πάθησης, παρουσιάζουν μη φυσιολογική φόρτιση της μηριαίας κεφαλής και έτσι αναπτύσσουν  οστεοαρθρίτιδα σε νεαρή ηλικία.

Επιπλέον, συχνά, πριν την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας παρουσιάζουν άλγος στα ισχία, που λανθασμένα αποδίδεται σε  σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Ο πόνος αυτός προέρχεται από βλάβη- ρήξη  του επιχειλίου χόνδρου που σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υπερτροφικός και τραυματίζεται πολύ πιο εύκολα και συχνά.

Η ριζική θεραπεία της πάθησης, ανάλογα του βαθμού, είναι διορθωτικές οστεοτομίες κοτύλης για επαναπροσανατολισμό για καλύτερη κάλυψη της κεφαλής του μηριαίου. Αυτές βέβαια πριν να γίνονται νωρίς πριν την εμφάνιση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Αργότερα διενεργούνται ολικές αρθροπλαστικές ισχίων.