Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Αρθροσκοπηση Ποδοκνημικης Αρθρωσης

Η αρθροσκόπηση της ποδ/κής άρθρωσης, όπως όλες οι αρθροσκοπήσεις, είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας προβλημάτων ή παθήσεων των αρθρώσεων.

Picture5

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Picture1 (2)

Αρθροσκόπηση Ποδ/κής Άρθρωσης

Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μικρές οπές στο δέρμα  σαν πύλες εισόδου, από τις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένα όργανο με αρκετούς μικροσκοπικούς φακούς που συνδέεται με οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξέτασης της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις άλλες πύλες εισόδους εισάγονται αρθροσκοπικά εργαλεία οπότε η επέμβαση από διαγνωστική μπορεί να γίνει και θεραπευτική.

Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη “key hole surgery” γιατί έτσι δημιουργούνται  μικρότερες βλάβες των ιστών, μείωση του χρόνου ανάρρωσης, λιγότερες ουλές και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, με σαφώς καλύτερη οπτική επαφή στο εσωτερικό της άρθρωσης.

Ειδικά στη ποδ/κή άρθρωση, η αρθροσκόπηση έχει εφαρμογή στις εξής περιπτώσεις:

1. Διαγνωστική αρθροσκόπηση για αδιάγνωστα προβλήματα της άρθρωσης

2. Σύνδρομο Πρόσκρουσης. Εδώ πρόκειται για επακόλουθο κάποιου  παλαιότερου τραυματισμού, συνήθως διαστρέμματος πριν 2-4 μήνες. Οφείλεται στη ανάπτυξη υπερτροφικού συνδέσμου ή ουλής ή και ακόμα ίνωσης, μετά από διάστρεμμα, που προκαλεί πόνο κυρίως στη φόρτιση και άσκηση με δημιουργία υδράρθρου (συλλογή υγρού στην άρθρωση). Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι βοηθητική στο να απεικονίσει την βλάβη, αλλά και όχι. Η θεραπεία είναι ο αρθροσκοπικός καθαρισμός των ινώσεων ή της υπερτροφικής ουλής.

LOGICAL VOLUME IDENTIFIER-21

Αρθροσκοπική Εικόνα Συνδρόμου Πρόσκρουσης

LOGICAL VOLUME IDENTIFIER-24

Σύνδρομο Πρόσκρουσης μετά απο Αρθροσκοπικό Καθαρισμό

3. Οστεοχόδρινη βλάβη (ΟΧΒ). Και εδώ πρόκειται για επακόλουθο παλαιότερου διαστρέμματος, όπου ο αρχικός ακτινολογικός έλεγχος  δεν έδειξε τον τραυματισμό. Η διάγνωση τίθεται με απλή ακτινογραφία ή σε πρώιμα στάδια με μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία είναι μάλλον χειρουργική/ αρθροσκοπική και εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης και το στάδιο. Δηλ. η θεραπεία μπορεί να είναι αρθροσκοπικοί τρυπανισμοί  για αύξηση αιμάτωσης σε αρχικό στάδιο. Ακολούθως μπορεί να είναι απλός καθαρισμός  του ελεύθερου σώματος. Σε πιο βαριές περιπτώσεις με έλλειμμα μεγάλου  κομματιού μπορεί να γίνει αυτόλογη μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων τμημάτων (OATS/ Mosaic Plasty).

imagesCA4CBWBZ

Ακτινογραφία με Οστεοχόνδρινο Κάταγμα

Picture2

Αρθροσκοπικές Επεμβάσεις

IMAGE018_KYRIAKOS_CHRYSOSTOMOU_No  2981

Αρθροσκοπικός Καθαρισμός Οστεοχόνδρινης Βλάβης

IMAGE017_KYRIAKOS_CHRYSOSTOMOU_No  2981

Οστεοχόνδρινη Βλάβη μετά την Αφαίρεση του ελεύθερου σώματος

4. Σε υμενίτιδες όπου  χρήζουν υμενεκτομής ή λήψη βιοψίας.

5. Σε αρθρίτιδες (λοιμώδης) για έκπλυση της άρθρωσης

6. Για αφαίρεση οστεοφύτων κυρίως σε ποδοσφαιριστές μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς.

7. Για αρθροσκοπική αρθρόδεση της ποδ/κής άρθρωσης σε προχωρημένα στάδια οστεοαρθρίτιδας.