Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Μεταταρσαλγια

Ο όρος μεταταρσαλγία χρησιμοποιείται για πόνο στη περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων οστών και γενικότερα στη περιοχή του προσθίου ποδιού. Αποτελεί το πλέον συχνό σύμπτωμα πολλών και διαφορετικών παθήσεων με ποικίλη αιτιολογία.  Η αιτιολογία μπορεί να οφείλεται σε αρκετές καταστάσεις.

  1. Η κλασσική μεταταρσαλγία παρουσιάζεται με πόνο στις κεφαλές των μεταταρσίων στη πελματιαία επιφάνεια του ποδιού, και με επιπρόσθετη δημιουργία υπερκερατώσεων ( κάλλων)  στην περιοχή. Η αιτιολογία αυτής της μορφής οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας των αυτοχθόνων μυών του ποδιού με αποτέλεσμα το υπερξάρθρημα των αρθρώσεων και τη προπέτεια των κεφαλών των μεταταρσίων προς το πέλμα. Αυτή η προπέτεια προκαλεί πίεση και πόνο στο πέλμα κατά την βάδιση και ακολούθως την υπερκεράτωση. Στη θεραπεία πρέπει να ληφθούν  υπόψη οι  όλες άλλες τυχόν παραμορφώσεις του ποδιού όπως πχ βλαισός μέγας δάκτυλος, μήκος μεταταρσίων οστών κλπ.Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική, με προσπάθεια  αποφόρτιση της περιοχής με ειδικούς πάτους που ανυψώνουν τις κεφαλές των μεταταρσίων.Σε περίπτωση αποτυχίας τότε εφαρμόζονται χειρουργικές τεχνικές για ανύψωση των κεφαλών των μεταταρσίων. Πολύ μοντέρνα τεχνική με άριστα αποτελέσματα είναι η οστεοτομία Weil
  2. Η μεταταρσαλγία μηχανικής αιτιολογίας οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις που προκαλούν ανώμαλη κατανομή του σωματικού βάρους. Τέτοιες καταστάσεις είναι η ελάττωση της ποδικής καμάρας, βράχυνση του μεγάλου δακτύλου, συνήθως μετά από αποτυχημένη επέμβαση για βλαισό μέγα δάκτυλο, χρήση μη ορθών υποδημάτων, παραμορφώσεις δακτύλων όπως γαμψοδακτυλία κλπ. Η θεραπεία είναι ανάλογη της αιτιολογίας.
  3. Η Οστεοχονδρίτιδα της κεφαλής του 2ου μεταταρσίου ( Freiberg’s Disease) εμφανίζεται με πόνο και ελαφρού βαθμού οίδημα στη εν λόγω  περιοχή. Η ακτινογραφία είναι διαγνωστική για την πάθηση. Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με αποφόρτιση της περιοχής και σε επιμονή των συμπτωμάτων χειρουργική.
  4. Τα κατάγματα κόπωσης (Stress fractures) εμφανίζονται συνήθως στο 2ο ή στο 3ο μετατάρσιο οστού μετά από αυξημένη κόπωση. Η διάγνωση τίθεται με την ακτινογραφία, η  οποία στο αρχικό στάδιο μπορεί να είναι αρνητική, οπότε πρέπει να επαναληφθεί σε 2-3 εβδομάδες. Η θεραπεία είναι συντηρητική με απλή αποφόρτιση και ξεκούραση.
  5. Το Νεύρωμα Morton είναι η δημιουργία καλοήθους όγκου – διόγκωσης του κοινού δακτυλικού νεύρου συνηθέστερα στο 3ο μεσοδακτύλιο χώρο. Η διόγκωση μπορεί να προέρχεται από τραυματισμό ή πολλαπλούς μικροτραυματισμούς. Ο ασθενής αναφέρει πόνο και αιμωδίες στα δάκτυλα των ποδιών  κυρίως σε όρθια θέση  φορώντας τα παπούτσια του, και στη κλασσική περίπτωση ο πόνος να βελτιώνεται με την αφαίρεση των παπουτσιών. Η θεραπεία συνήθως είναι χειρουργική.
  6. Αρθρίτιδα στις μετατάρσιο-φαλαγγικές αρθρώσεις, κυρίως ρευματοειδούς αιτιολογίας,  μπορεί να είναι αιτία μεταταρσαλγίας. Πολλές φορές μπορεί η πάθηση να ξεκινά από τις εν λόγω αρθρώσεις οπότε η διάγνωση γίνεται δύσκολη.
  7. Φλεγμονή στα σησαμοειδή οστά του μεγάλου δακτύλου, ή ακόμα και κάταγμα στα σησαμοειδή οστάρια μπορεί να προκαλέσουν μεταταρσαλγία.