Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Εκφυλιστικες παθησεις Γονατος – Οστεοαρθριτιδα

Ο κύριος αντιπρόσωπος των εκφυλιστικών παθήσεων στο γόνατο είναι η οστεοαρθρίτιδα. Άλλες σπανιότερες εκφυλιστικές παθήσεις στο γόνατο είναι η ρευματοειδής, η ουρική, ψευδοουρική, η μετατραυματική αρθρίτιδα κλπ. Η οστεοαρθρίτιδα είναι αρκετά συχνή και προέρχεται από τη καταστροφή των αρθρικών επιφανειών στον μηρό και στη κνήμη. Η οστεοαρθρίτιδα λοιπόν είναι πάθηση φθοράς. Αυτή επέρχεται όταν ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση πλέον να αντικαταστήσει τον καταπονημένο χόνδρο, όπως συμβαίνει σε νεαρή ηλικία, οπότε ο ρυθμός καταστροφής είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό ανάπλασης.

Picture7

Φυσιολογικός Χόνδρος

Picture2

Οστεοαρθριτικός Χόνδρος

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος κυρίως στη βάδιση, σιγά σιγά επέρχεται και στράβωμα των άκρων (ζάβωμα)    και η αργότερα η ελάττωση του εύρους των κινήσεων.

Η ακτινογραφική εικόνα είναι χαρακτηριστική  παρουσιάζοντας στένωση του μεσαρθρίου διαστήματος αρχικά  και αργότερα δημιουργία οστεοφύτων.

660357_f520

Τυπική Παραμόρφωση γονάτων σε Οστεοαερθρίτιδα

IMG_0002

Ακτινογραφική Εικόνα

Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική. Σκοπός της θεραπείαςσε αυτό το στάδιο είναι η καθυστέρηση της επιδείνωσης της πάθησης. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με ελάττωση του σωματικού βάρους του  ασθενή, πράγμα το οποίο θα ελαττώσει τις καταπονήσεις στο γόνατο. Επιπρόσθετα με τη χρήση  αντιφλεγμονώδους αγωγής σε περιόδους έξαρσης, με   φυσιοθεραπεία για αντιμετώπιση του πόνου και διατήρηση των κινήσεων του γόνατος, πιθανώς με ενδοαρθρικές εκχύσεις στεροειδών ή και υαλλουρονικού οξέως.  Σήμερα γίνεται αρκετή χρήση Χονδροϊτίνης και Γλυκοζαμίνης από το στόμα. Αυτά τα σκευάσματα μπορεί να ωφελήσουν σε κάποιο βαθμό, όμως αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό καταστροφής της άρθρωσης. Βέβαια μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες  μελέτες που να αποδεικνύουν την ωφελεία αυτών των σκευασμάτων.

Σε προχωρημένα στάδια, όταν πλέον η συντηρητική αγωγή δεν αποδίδει,  ανάλογα του ασθενή και  του βαθμού καταστροφής του χόνδρου  εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία.

Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει απλή αρθροσκόπηση  για καθαρισμό και πλύσιμο του γόνατος για ανακούφιση των συμπτωμάτων για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σε οστεοαρθρίτιδα ενός μόνου διαμερίσματος, συνήθως του έσω, μπορεί να γίνει μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική  με αρκετά καλά αποτελέσματα. Άλλη επιλογή επίσης είναι η Οστεοτομία κνήμης,  συνήθως ανοικτή οστεοτομία,  που σκοπό έχει να μεταφέρει τις φορτίσεις από το κατεστραμμένο έσω διαμέρισμα  στο υγιές έξω διαμέρισμα  με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Picture5

Υψηλή Οστεοτομία κνήμης

imagesCAM0WDA9

Ακτινογραφική Εικόνα Οστεοτομία κνήμης

Η επέμβαση όμως εκλογής σε γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι η Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος.

Λέγοντας αρθροπλαστική εννοούμε την αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών μίας άρθρωσης με μεταλλικά εμφυτεύματα υψηλής ποιότητας και αντοχής  με ενδιάμεσο πλαστικό για να υπάρχει έτσι η λιγότερη δυνατή τριβή μεταξύ των εμφυτευμάτων.

Ως  γνωστό οι ολικές αρθροπλαστικές αντικαταστάσεις είναι οι επεμβάσεις που έκαναν επανάσταση στην ορθοπαιδική τις τελευταίες  δεκαετίες. Αυτές έχουν δώσει “νέα ζωή” σε χιλιάδες ανθρώπους, προσφέροντας  εξάλειψη του πόνου και βελτίωση των κινήσεων  του γόνατος.  Στόχος των επεμβάσεων αυτών είναι η βελτίωση της ποιότητας  ζωής των ηλικιωμένων και η δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης. Παλαιότερα αυτοί οι ασθενείς ήταν καταδικασμένοι στο πόνο και στην αναπηρία ένεκα της πάθησης αυτής. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για την επέμβαση, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τα επόμενα χρόνια της ζωής του. Βέβαια θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν βασικές αντενδείξεις.

Picture6

Πρόθεση Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος

imagesCAOAZP42

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Οι ολικές αρθροπλαστικές του γόνατος που χρησιμοποιούνται σήμερα γενικά έχουν επιβίωση πάνω από 90% στα 15- 20 χρόνια. Βέβαια αυτό εξαρτάται από τον χειρουργό πόσο καλά έκανε την επέμβαση, αλλά και από την χρήση της αρθροπλαστικής από τον ασθενή (υπέρβαρος).

Η επέμβαση διενεργείται είτε με γενική αναισθησία, είτε με περιοχική αναισθησία δηλαδή επισκληρίδια ή υποσκληρίδια αναισθησία. Συνήθως διαρκεί λιγότερο από 2 ώρες. Την επομένη ημέρα ο ασθενής κάθεται στη καρέκλα και την 2η μετεγχειρητική ημέρα ο ασθενής βαδίζει με την βοήθεια περιπατητήρα “Π” . Συνήθως παραμένει στη κλινική για 5-6 ημέρες. Ο ασθενής βαδίζει με τη βοήθεια του περιπατητήρα “Π’ για περίπου 4- 6 εβδομάδες, και ακολούθως ανάλογα βαδίζει χωρίς βοήθεια ή χρησιμοποιεί μπαστούνι για ακόμα 1 μήνα. Επανέρχεται πλήρως συνήθως σε 2- 3 μήνες.

IMG_0007

Βαριά Οστεοαρθρίτιδα γόνατος πρίν την επέμβαση

IMG_0004

Ακτινογραφική Εικόνα μετά την επέμβαση