Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Τραυματισμοι Σπονδυλικης Στηλης

Στους  τραυματισμούς  της σπονδυλικής στήλης ανήκουν τα κατάγματα  και οι θλάσεις . Τα κατάγματα προέρχονται από σοβαρούς τραυματισμούς  ( Πτώση από ύψος, τροχαία ατυχήματα κλπ) και αντιμετωπίζονται ανάλογα της σοβαρότητας, βαθμού μετατόπισης, βαθμού σταθερότητας, ύπαρξης νευρολογικών σημείων κλπ.  Η συντηρητική θεραπεία αποτελείται από χρήση κηδεμόνα, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη αγωγή. Ακολούθως εφαρμόζεται και φυσιοθεραπεία. Η χειρουργική Θεραπεία αποτελείται από ανάταξη και σταθεροποίηση του κατάγματος για γρήγορη κινητοποίηση του ασθενή.

Ιδιαίτερη μορφή καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη αποτελούν τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Εδώ πρόκειται για κατάγματα στο σώμα των σπονδύλων που προέρχονται από απλούς τραυματισμού, και συνήθως είναι αυτόματα κατάγματα χωρίς τη χρήση βίας. Αυτά εμφανίζονται σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με οστεοπόρωση. Η αντιμετώπιση τους είναι κατά βάση συντηρητική , ενίοτε εφαρμόζεται χειρουργική  θεραπείας για ανύψωση του εμβυθισμένου σώματος με την κυφωπλαστική.

Οι θλάσεις της σπονδυλικής στήλης είναι αρκετά συχνές. Πρόκειται για τραυματισμούς στα μαλακά μόρια της σπονδυλικής στήλης, όπως μύες, τένοντες, συνδέσμους κλπ. Η θεραπεία είναι συντηρητική με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και  χρήση φυσιοθεραπείας.