Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΥΣΗ / ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ

Σπονδυλόλυση είναι η λύση της συνέχεια του οστού στη περιοχή μεταξύ της άνω και κάτω αρθρικής επιφάνεια του σπονδύλου. Η λύση αυτή αντικαθίσταται με ινώδη ιστό.

Η Σπονδυλόλυση είναι μία εικόνα που αποκτάτε με την πάροδο του χρόνου και δεν είναι συγγενής ανωμαλία.  Εμφανίζεται συνήθως στο 5%του πληθυσμού με  μέγιστη συχνότητα στη ηλικία 15-20 ετών. Κύρια αιτία θεωρείται το κάταγμα κόπωσης (Stress Fracture) στη περιοχή.

12

Ακτ/φία σε λοξή προβολή με εικόνα Σπονδυλόλυσης

1α (2)

Κάταγμα Κόπωσης με Σπονδυλόλυση

 

Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει. Στη περίπτωση που ο ασθενής παρουσιαστεί στον ιατρό  με  πρόσφατο  κάταγμα κόπωσης , τότε καλό είναι να εφαρμοστεί ειδικός κηδεμόνα για ακινητοποίηση για κάποια χρονικό διάστημα με την ελπίδα της επούλωσης του κατάγματος.

Γενικά η σπονδυλόλυση δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία και συνήθως δεν παρουσιάζει περεταίρω προβλήματα. Μόνο πολύ σπάνια εξελίσσεται σε σπονδυλολίσθηση.

44

Εξέλιξη Σπονδυλόλυσης σε Σπονδυλολισθηση

22

Σπονδυλολίσθηση

Σπονδυλολίσθηση ονομάζεται η  πρόσθια μετακίνηση του άνωθεν σπονδύλου ως προς το κάτωθεν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπονδυλολίσθησης.

Ο δυσπλαστικός τύπος ( 20 %) όπου υπάρχει γενετική ανωμαλία, ο λυτικός τύπος  (50%)  ο οποίος προέρχεται από σπονδυλόλυση, δηλ λύση της συνεχείας του οστού στη περιοχή του σπονδύλου μεταξύ της άνω και κάτω αρθρικής επιφάνειας, ο εκφυλιστικός τύπος, όπου υπάρχει εκφύλιση των αρθρώσεων που επιτρέπουν την ολίσθηση, ο μετατραυματικός τύπος, ο μετεγχειρητικός τύπος  και ο παθολογικός τύπος σε περιπτώσεις καταστροφής του οστού από παθολογικά αίτια (νεοπλασία).

3 (2)

Σπονδυλολίσθηση Λυτικού Τύπου

222

Ακτινογραφία με Σπονδυλολίσθηση

Η κλινική εικόνα στις πλείστες περιπτώσεις είναι χωρίς συμπτώματα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο και τον βαθμό της ολίσθησης. Συνήθως τα νεαρά άτομα δεν έχουν συμπτώματα. Οι ενήλικες παρουσιάζουν συχνά επεισόδια οσφυαλγίας, κυρίως μετά από άσκηση.Αν η ολίσθηση είναι σοβαρή με συγχρόνως πίεση νεύρου τότε παρουσιάζεται και ισχιαλγία.

Η θεραπεία είναι βασικά συντηρητική.

Σε σοβαρές καταστάσεις με νευρολογικά συμπτώματα ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση, όπου διενεργείται σταθεροποίηση της σπονδυλολίσθησης (Fusion) με διάφορα υλικά. .