Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



Ρηξης τενοντων στροφικου πεταλου

Η Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι μία συχνή αιτία πόνου και αδυναμίας στον ώμο.

Το στροφικό πέταλο αποτελείται από τους καταφυτικούς τένοντες των μυών του υπερακανθίου, του υπακανθίου, του υποπλατίου και του ελάσσονα στρογγυλού μυ (Εικόνα 1και2).  Οι τένοντες αυτοί σχηματίζουν ένα πέταλο το οποίο καλύπτει την άνω επιφάνεια της βραχιονίου κεφαλής (Εικόνα 3).

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου

Εικόνα 1

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου

Εικόνα 2

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου

Εικόνα 3

Η βασική λειτουργία του στροφικού πετάλου έγκειται στην επικέντρωση της βραχιόνιας κεφαλής στην ωμογλήνη κατά τις κινήσεις του ώμου και κατά πολύ λιγότερο στην ανύψωση του άνω άκρου.

Οι τένοντες παρουσιάζουν ρήξεις  μερικού ή ολικού πάχους. Οι ρήξεις αυτές είναι τραυματικής αιτιολογίας σε νέους ασθενείς και εκφυλιστικής μορφής σε ηλικιωμένους.

Οι εκφυλιστικές ρήξεις είναι  αρκετά συχνές στους ηλικιωμένους  και πολλές φορές χωρίς συμπτώματα. Αυτές οι ασυμπτωματικές ρήξεις είναι οι λεγόμενες «Λειτουργικές Ρήξεις», στις οποίες παρά το γεγονός της ύπαρξης ρήξης, ο ασθενής είναι σχεδόν χωρίς συμπτώματα. Ο λόγος έγκειται στην ύπαρξη ισορροπημένου ζεύγους δυνάμεων που σταθεροποιούν την κεφαλή στην ωμογλήνη. Αυτές οι ρήξεις κατά βάση δεν χρήζουν χειρουργικής θεραπείας. (Ασυμπτωματική Ρήξη στροφικού πετάλου)

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου
Εικόνα 4: Ρήξη Ολικού Πάχους

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου

Εικόνα 5: Ρήξη Μερικού Πάχους Στροφικού Πετάλου-Αρθρική Επιφάνεια

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου (7)

Εικόνα 6: Ρήξη μερικού Πάχους-Υπακρωμιακή Επιφάνεια

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου

Εικόνα 7: Ενδοτενόντια Ρήξη

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου

Εικόνα 8: Ρήξη Υποπλατίου Τένοντα

Θεραπεία των συμπτωματικών ρήξεων,  είτε πρόκειται για ολικού είτε για μερικού πάχους, είναι χειρουργική. Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι με την πάροδο του χρόνου οι ρήξεις μερικού πάχους μετατρέπονται σε ρήξεις ολικού πάχους.  Βέβαια η ηλικία και η γενική κατάσταση του  ασθενή πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Η επέμβαση πρέπει να διενεργείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι αποφεύγονται η συρρίκνωση  και η εκφύλιση του ραγέντος τένοντα, η ανάπτυξη λιπώδους εκφύλισης στο μυ κ.λ.π.   Η χρόνια και μη αποκατασταθείσα ρήξη συχνά οδηγεί με την πάροδο του χρόνου στην ανάπτυξη της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας ένεκα ρήξης στροφικού πετάλου με τη μετατόπιση της βραχιόνιας κεφαλής προς το ακρώμιο. (Cuff Tear Arthropathy)

Η Αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης με άγκυρες σταθεροποίησης στο οστού είναι η μέθοδος εκλογής. Ο στόχος της θεραπείας είναι η εξάλειψη του πόνου, πράγμα που επιτυγχάνεται σχεδόν πάντοτε, και η βελτίωση της δύναμης στις κινήσεις του ώμου. Αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ασθενή. Γενικά τα αποτελέσματα της  αρθροσκοπικής αποκατάστασης είναι εξαιρετικά, (βλέπε ατομική εργασία “Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξεων Στροφικού Πετάλου”ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ), βέβαια αυτά εξαρτούνται από την ποιότητα του τένοντα, με άλλα λόγια ηλικία ασθενή, και την  χρονιότητα της ρήξης πού οδηγεί σε συρρίκνωση και ατροφία του μυός.

ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου imagesCAM0EZ0A
Εικόνα 9: Συρραφή Ρήξης Στροφικού Πετάλου

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την επέμβαση  το άνω άκρο τοποθετείται σε ειδικό νάρθηκα ακινητοποίησης για 6 εβδομάδες. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για την επούλωση του τένοντα στο οστού. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής αφαιρεί τον νάρθηκα μία φορά την ημέρα για παθητική κινητοποίηση  του ώμου και μπάνιο. Ακολούθως, μετά τις 6 εβδομάδες ο ασθενής αρχίζει προοδευτικά υποβοηθούμενες ασκήσεις  και φυσιοθεραπεία για απόκτηση εύρους κινήσεων. Μετά την συμπλήρωση  3 μηνών από την επέμβαση αρχίζει η ενδυνάμωση με ασκήσεις  υπό αντίσταση. Βέβαια το εκάστοτε μετεγχειρητικό πρόγραμμα  προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο ασθενή ανάλογα βαθμού βλάβης,  ηλικίας κλπ. Γενικά ο ασθενή μπορεί να εκτελεί τις καθημερινές ανάγκες και ασχολίες χωρίς ιδιαίτερης βοήθειας   σε διάστημα περίπου 3 μηνών. Επάνοδος στις αθλητικές δραστηριόυητες μετά απο 4-6 μήνες.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

  1. Animation videos/ Ώμος/ αποκατάσταση Στροφικού πετάλου
  1. Χειρουργικά videos / Ώμος/ αποκατάσταση Στροφικού πετάλου