Ορθοπαιδικό Ιατρείο Δρ. Νίκου Παπαλουκά MD, MKEOX
Αθλητιατρική - Αρθροσκοπική Χειρουργική
(Ώμου, Αγκώνα, Ισχίου, Ποδοκνημικής Άρθρωσης)
Μέλος: ΕΕΧΟΤ, ΚΕΟΧ, ΚΕΧΟΤ, SECEC/ESSSE



ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΜΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

vlcsnap-2016-07-19-13h07m06s097 vlcsnap-2016-07-19-13h08m59s383

Ο ιατρός Δρ. Ν. Παπαλουκάς άρχισε να εφαρμόζει, κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό στο πρόσφατο παρελθόν, την εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για το τελευταίο επίτευγμα στο τομέα της ολικής Αρθροπλαστική (αντικατάστασης ) στο γόνατο.

Η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος όχι μόνο δίνει λύσεις στη όσο το δυνατόν καλύτερη τοποθέτηση και ευθυγράμμιση της πρόσθεσης στον ασθενή, αλλά επίσης παρέχει και επιπλέον πλεονεκτήματα.

Πιο αναλυτικά ο ασθενής πριν από την επέμβαση υποβάλλεται σε μαγνητικό έλεγχο του γόνατος ( MRI) και σε ακτινογραφία σε όρθια θέση από το ισχίο μέχρι την ποδοκνημική άρθρωση. Αυτές οι απεικονίσεις στέλλονται στην εταιρία, όπου αναλύονται με λογισμικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μεγάλης ακρίβειας, Η όλη διαδικασία λαμβάνει υπόψη την ανατομία του ασθενή όπως άξονες, γωνίες, παραμόρφωση και φθορά στο γόνατο κλπ. Κατόπιν σε συνεργασία του μηχανολόγου της εταιρίας και του ιατρού, η εταιρία προσχεδιάζει την πρόσθεση, η οποία μετά την έγκριση του ιατρού προχωρά στη υλοποίηση της και στη δημιουργία του ανατομικού προπλάσματος. Αυτό το ανατομικό πρόπλασμα αποτελείται από το μηριαίο και το κνημιαίο τμήμα το οποίο είναι ανατομικά κατασκευασμένο για να εφαρμοστεί στο γόνατο του ασθενή ( βλέπε εικόνες) και να καθορίσει τις οστεοτομίες (κοψίματα στα οστά). Έτσι με αυτό τον τρόπο καθορίζεται η ευθυγράμμιση, η στροφή και το μέγεθος της πρόσθεσης βασιζόμενη στις αναλύσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ελαχιστοποιούνται οι υποκειμενικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος και μεγιστοποιείται η ακρίβεια της επέμβασης. Βασικός παράγοντας για την επιτυχία και επιβίωση της εν λόγω επέμβασης.

Επιπλέον πλεονεκτήματα τις εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι τα ακόλουθα:

  1. Μικρότερη σε έκταση προσπέλαση με μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  2. Αποφυγή χρήσης ενδομυελικών ράβδων για τον προσανατολισμό των οστεοτομιών (οστικά κοψίματα) με αποτέλεσμα λιγότερης απώλεια αίματος, και μικρότερου κινδύνου εμβολής.
  3. Διενέργεια επέμβασης με λιγότερα χειρουργικά στάδια με αποτέλεσμα μικρότερος χειρουργικός χρόνος.
  4. Άριστη ευθυγράμμιση και σταθερότητα της νέας άρθρωσης , βασικότατος παράγοντας στην αποκατάσταση και επιβίωση της άρθρωσης.
  5. Μικρότερος χρόνος νοσηλείας.

Η όλη διαδικασία παραγγελίας και παραλαβής του ανατομικού προπλάσματος διαρκεί 4 – 6 εβδομάδες.